Elinvoimainen kaupunki

Tamperetta ei suotta ole valittu Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi. Tampereen asukkaat, kulttuuri, yliopistot, yritykset ja ympäristö ovat ainutkertaisen hieno kokonaisuus. 

Tätä kehitystyötä haluan olla edistämässä niin, että Tampere on paras paikka asua myös tulevina vuosina. Se tarkoittaa sitä, että täällä on hyvä asua, tänne on hyvä perustaa yrityksiä ja täällä on puhdasta ja turvallista elää. Kulttuuri ja sivistys kukoistaa. 

Jotta tämä on mahdollista, on kaupungin talouden oltava tasapainossa eikä sitä saa tasapainottaa tulevien sukupolvien kustannuksella. Työllisyydestä on pidettävä huolta, ja siinä onkin Tampereella tehtävää. Työllisyyden parantaminen auttaa kaupungin taloutta kahta reittiä: työssä käyvät maksavat tuloveroa ja toisaalta tarvitsevat vähemmän sosiaalisia tukia. Ensin pitää tehdä jaettavaa ja vasta sitten voidaan jakaa. 

Yrityksille ja yrittäjyydelle on oltava hyvät alueelliset toimintaedellytykset. Nykyään suurin osa uusista työpaikoista syntyy pk-sektorille. Yrityksille on järjestyttävä sujuvasti laadukkaita tontteja hyvien kulkuyhteyksien päästä. Alueelta pitää löytyä osaavia työntekijöitä. Tässä tulevat mukaan myös kaupungin pitovoimatekijät. Perheiden peruspalveluiden pitää olla kunnossa ja jopa houkuttelevia. Keskeisiä osa-alueita ovat päivähoito, koulut, terveydenhuolto, asuinympäristö, joukkoliikenne ja turvallisuus.

Tässä tulevat mukaan myös kaupungin pitovoimatekijät.

Kaupungin on tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä yliopiston kanssa. Yliopistot tutkitusti parantavat alueiden elinvoimaisuutta – tämä toimii monen mekanismin kautta. Yliopistoista valmistuu koulutettua väkeä, joka saattavat mielellään jäädä asumaan opiskelupaikkakunnalle. Yliopistoissa tehdään tutkimusta, joka yhdessä paikallisten yritysten kanssa voi tuottaa alueelle esimerkiksi uusia liiketoimintainnovaatioita. Yliopistot ovat ovat aktiivisia kansainvälisiä toimijoita, mikä tuo alueelle matkailijoita ja kansainvälistä näkyvyyttä.